Als angst je metgezel is geworden

Angst en paniek … het overkomt iedereen wel eens dat je geconfronteerd wordt met een min of meer gevaarlijke of bedreigende situatie. Angst is dan een logische reactie op reëel gevaar. Zonder angst zouden we als soort niet kunnen overleven, een heel nuttige (en zelfs levensnoodzakelijke) emotie dus.

Maar wat als nu die gevaarlijke situatie nu net niet zo heel gevaarlijk is als het voor jou aanvoelt. Als je beseft dat de angst die je hebt, voor bijvoorbeeld spinnen of een lift te nemen, onder een brug door te rijden of angst voor besmetting als je deurklinken aanraakt nu net niet iets is om bang voor te zijn maar je het wel voelt … in elke vezel van je lijf.

In praktijk BinnenBlik kan je terecht met angsten die je leven zijn gaan beheersen doorheen de tijd. Soms beginnen angsten en paniek heel onbenullig en klein, maar voor je het goed en wel beseft heeft het angstmonster zijn klauwen stevig rond je lijf vastgezet. Je leeft in een continue staat van onrust en voelt je niet meer veilig bij jezelf. Je vecht tegen het gevoel van lichamelijk ongemakken zoals hartkloppingen, zweten, zwakte in de benen, diarree, enzovoort. Je zegt afspraakjes af en als je ergens naartoe gaat, zorg je steeds dat je ‘vluchtweg’ is uitgestippeld. Langzamerhand neemt het je leven over en speel je met gevoelens van frustratie, boosheid, verdriet, eenzaamheid en knaagt het ook nog eens sterk aan je zelfvertrouwen. Je leven wordt kleiner en kleiner en de vreugde en onbezorgdheid van weleer heeft plaats gemaakt voor wanhoop en verdriet. 

Als je je hierin herkent, weet dan dat dit ook mijn verhaal is geweest. Ik weet hoe angst en paniek zich meester kan maken van je leven. In mijn zoektocht naar antwoorden op mijn worsteling kwam ik heel ‘helpende’ methodes tegen die ik graag met je deel. Worstel dus niet langer en weet dat er beterschap mogelijk is.

Maar je zal moedig moeten zijn en de eerste stap zetten … Ik ben er graag voor je, bij mij mag je helemaal zijn wie je bent (en oh ja, neem die angsten ook zeker maar mee)!

Visited 32 times, 1 visit(s) today