Post Format ArchivesAfbeelding

De kracht van ervarings-deskundigheid

Soms krijg ik de kritische bedenking: maar je hebt zelf jarenlang een angststoornis gehad… hoe ga jij me dan kunnen helpen?

Wel, ik heb hier lang over nagedacht en ben er écht van overtuigd dat weten waarover je spreekt net een bijzonder krachtig voordeel is in de hulpverlening. Uiteraard is het belangrijk dat je de juiste vooropleiding, kennis en vorming hebt genoten om dit werk te kunnen doen. Maar als je als therapeut ook nog ervaringsdeskundige bent, dan brengt dit het proces naar een dieper laagje van verbinding en het vertrouwen en wel hierom:

  • Ervaringsdeskundigheid brengt een uniek niveau van verbinding met zich mee. Een therapeut met persoonlijke ervaring in het omgaan met psychische uitdagingen kan een dieper begrip en empathie bieden. Deze gedeelde ervaring schept een band van herkenning en laat de cliënt voelen dat ze begrepen worden op een niveau dat verder gaat dan professionele training.
  • Ervaringsdeskundigen brengen een schat aan doorleefde wijsheid met zich mee. Het zijn geen theoretici; ze hebben zelf de reis van herstel doorgemaakt. Deze persoonlijke ervaring verrijkt de therapie met praktische inzichten en strategieën die zijn geworteld in de dagelijkse realiteit van het omgaan met psychische gezondheidsuitdagingen.
  • Het delen van persoonlijke verhalen van veerkracht en herstel kan een krachtig hulpmiddel zijn om hoop te versterken. Cliënten zien dat ze niet alleen staan in hun reis en dat herstel mogelijk is. Ervaringsdeskundigheid werpt een licht op het feit dat zelfs in de diepten van moeilijkheden, er wegen naar welzijn en bloei zijn.
  • Ervaringsdeskundigheid draagt bij aan het afbreken van het stigma rondom psychische gezondheid. Het plaatst een menselijk gezicht op de uitdagingen en doorbreekt de mythes die vaak verbonden zijn aan psychische aandoeningen. Dit kan de drempel om hulp te zoeken verlagen, omdat cliënten zich meer geaccepteerd en begrepen voelen.
  • Therapie geleid door ervaringsdeskundigheid moedigt aan tot zelfbepaling en empowerment. Het erkent de cliënt als een actieve deelnemer aan hun eigen herstel, waarbij ze hun eigen krachten en hulpbronnen ontdekken. Dit bevordert een gevoel van controle en eigenaarschap over hun welzijn.
  • Voor therapeuten draagt ervaringsdeskundigheid bij aan voortdurende professionele ontwikkeling. Het vergroot niet alleen de klinische vaardigheden, maar stimuleert ook voortdurende zelfreflectie en groei. Het is een waardevolle aanvulling op formele opleidingen en een constante herinnering aan de menselijkheid in de zorg.

 

In essentie vormt ervaringsdeskundigheid een cruciale dimensie in de zorg, waarbij het de brug slaat tussen theorie en echte menselijke ervaring. Het biedt een meer holistische benadering van herstel en welzijn, waarbij de therapeut niet alleen een gids is, maar ook een metgezel op de reis naar geestelijke gezondheid.

Wat ik jou wens

Wat ik jou wens, lief mens…

Je hebt het recht om een leven te leiden waarvan je enthousiast wordt

Een leven waarin je ten volle kan gaan voor wat er diep in jou sprankelt

Een leven, met emoties in alle kleuren en vormen

Een leven waarin je mag hopen en vertrouwen.

Een leven van aanvoelen en omarmen

Een leven van weten en verinnerlijken

Een leven van vragen en geven

Een leven van wankelen en weer opstaan

Want jij verdient het om weer écht gelukkig te zijn!

Yirka

Mijmeringen met herfstkriebels

Er is een reden waarom wandelen in de natuur het beste advies van de meeste mensen is als angst of neerslachtigheid toeslaat. Want wandelen in de natuur is terugkeren naar je beginpunt, naar datgene waaruit en waarin je geboren bent, naar je échte thuis. De natuur is de magie waar je tot rust komt, dus een wonderkuur voor neerslachtige dagen. Een échte aanrader dus voor als je te maken krijgt met de herfst- of winterblues. En probeer het eens op deze manier te bekijken:

Je bent niet slechts een liefhebber van de natuur, je ‘bent’ de natuur. Je bent net zo natuur als de bomen in je tuin en de bijen op je lavendelstruik. Je ademt één met alles wat in de natuur zich manifesteert. Je maakt er mede deel van uit.

Het maakt je klein en zo groot tegelijkertijd. Als je op deze manier kan kijken naar bos en bomen, naar hinde en zee, naar wollen schapen en wolken, dan zal je je échte route naar innerlijke vrede vinden. Want dan ben je één met alles wat er is, je bent niet meer … maar zeker ook niet minder dan de energie die deze aarde vult met levenskracht.

Dus trek die schoenen uit en duw je blote voeten in het natte en hoge gras. Adem in en adem uit, kijk naar alles wat je omringt en staar in de lucht naar de oneindigheid van dit leven dat voortdurend in beweging is. Ruik aan de geurende bloemen en omarm je geliefde. Streel een pelsig dier en kijk het recht in de ogen, want ook daar huis een ziel die deel uitmaakt van dit groter geheel. Jij bent de natuur. Jij bent de kosmos en de energie. Je bent mooi en betekenisvol dus voel je thuis in en met jezelf, want je hoort hier helemaal thuis!

Yirka

Welkom bij Binnenblik

Welkom bij ons allereerste blogbericht!

We zijn verheugd je hier te verwelkomen in de online ruimte van onze praktijk, waar we samen met jou willen werken aan welzijn en persoonlijke groei.

Stap voor stap, jouw verhaal veranderen

Fijn dat je mijn website bezoekt. Een belangrijke eerste stap naar zelfzorg en ook een teken van moed en durf! Want je komt natuurlijk niet zomaar op mijn website terecht. Het betekent waarschijnlijk dat jij of iemand die je kent, behoefte heeft aan professionele begeleiding.

Wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit, denk dan vooral niet dat je alleen bent.  Iedere persoon is op bepaalde momenten in zijn/haar leven gebaat met professionele hulp. Het kan soms enorm verrijkend zijn om de tijd te nemen en te kijken naar wat er allemaal speelt in je leven en hoe je bepaalde belemmeringen het hoofd kunt bieden.  Je bent dus zeker niet alleen! Een crisis of een zware dip is pijnlijk en confronterend, maar dwingt je tot bewegen, tot het zoeken naar een uitweg. Een crisis is vaak nodig om de zo nodige verandering op gang te brengen. We gaan samen op weg.

Mijn missie is om ervoor te zorgen dat je:

– weet dat je niet alleen bent en zelf alles in huis hebt om te herstellen en sterker in het leven te staan

– inzichten krijgt in denkpatronen die je belemmeren in je mentale gezondheid

– vaardigheden ontwikkelt om te leren omgaan met  pijnlijke gedachten, gevoelens of situaties

– in je persoonlijk groeitraject terug beweegt in de richting die voor jou belangrijk is

Iedereen, ouder dan 12 jaar, met angstklachten, paniekklachten, stressklachten, overspannenheid, burn-out of lichamelijke spanningsklachten kan bij mij terecht. Bij een eerste kennismakingsgesprek kijken we of we samen aan de slag gaan.

Ben je bekend met psychoses, schizofrenie of zware depressiviteit, dan raad ik aan om meer specialistische hulp te zoeken bij een psycholoog of psychiater.

Ik ben heel nieuwsgierig naar wie je bent en hoop van jouw kant op een open houding en vooral veel zin om samen aan de slag te gaan!

Yirka